luni, 15 martie 2010

Fracturi și alte cele

Mare pasionat de sport, am tot fost alungat de-a lungul vremii de pe toate site urile de profil, fie de incompența jurnaliștilor, fie de grotescul inițiativelor pseudoextrasportive. În goana mea m-am refugiat relativ mulțumit în colțul gsp ului, cu care, pentru o vreme, am întreținut o relație civilizată. Dar cum lucrurile decente nu durează mult, gsp s-a transformat într-o târâtura cleioasă. Și acum se naște întrebarea, pe când după mulajul fracturii cațavencilor vom putea să speram într-o ruptură la gsp? Dar, spre deosebire de ruptura în lemn verde a băieților de la săptămânalul de umor care a lăsat, atât în tabara seniorilor cât și pe periostul juniorilor, urme râncede de plauri sau de alge puturoase scăldate de valurile nudiste de la vamă, la gsp îndrăznesc să sper într-o amputare de precizie chirugicală care să spele smecma mârșavă a can-can ului.

Este dificil să aleg ceva exemple, căci cazanul cu mizerie din care se nasc articolele clocotește cu putregai. Am însă unul care m-a lasat fără replică. Articolul face parte din categoria „nimic nu este mai curat si mai special decat rahatul de îl mâncam pe vremea noastră”. În acest articol este vorba de regele agramaților, stăpânul alonjei mâinilor. Născut din familia celor ce revendică gramatica limbii române prin tatăl legitim al acesteia, Graur seniorul, Dumitru, căci despre el aducem vorba, a ținut să demonstreze, ca orice tânăr rebel, că regulile postulate de seniorul sunt un moft și că poți să te descurci în viața chiar foarte bine fără să vorbești românește. În scrierea care mi-a atras atenția, acest Zeus al lipsei de coerență, ne dezvăluia dezămăgit cum comentariul sportiv nu mai este ce era odată, recte în vremurile domnie sale. Dar, să nu fac afirmații așa de dragul afirmațiilor și să facem o plimbare în lumea minunată a celor trei magi: graur, stoica și dobre (deși era și pumnea, acela era o copie infidelă a lui graur). Dacă stau bine să mă gandesc, această sfântă treime a comentariului sportiv (căci un dobitoc este precum nenorocirea: nu vine niciodată singur), și- a pus serios amprenta pe comentatorii din zilele noastre. În continuare vedem comentatori care se uită la alte meciuri decât cei din fața televizorului, precum antologicul ilie dobre care la FC Argeș Celta Vigo când, deși scorul era 7-0 cam jumătate de meci, el o ținea că e 7-1. Dar Graur ne mai dezvăluie un alt mare secret: el a fost dizident (deși tot ce presupunea comentariu sportiv se zvârcolea sub călcâiul său agramat). Odata cu a 2-a finala europeană a Stelei, când acest munte de performanță trebuia să comenteze, Valentin l-a tradat și l-a adus din exil pe Țopescu. Dar să îl lasam pe acest hercule al gramaticii să se prelingă în uitare și să îl înjurăm un pic și pe nea jurnalistul, care, observînd că rahatul nu mai pute că e uscat de vreme, în loc să fecalizeze ceva proaspăt deasupra, să ne prindem și noi să nu călcăm în el sau, mai rău, să bagam în gură, el îl stropește cu parfum și îl vinde pe post de bastion al calității.

O să închei cu mizeria ipocrită din seria Adevărul apolitic, „și noi vrem respect” cu echivalentul la fel de scârbos „nouă ne pasă de sport, poate prea mult”. Părerea mea este să roll over and die.

3 comentarii:

Comandante spunea...

Dear bastard inglorios. Iti scriu din strafudurile necunoasterii sportive. Imi place ca poti face si un bovideu sa priceapa lumea asta a sportului. Taicamiu (D-zeu sa-l odihneasca),spre varsta intelepciunii se apucase sa urmareasca meciurile de fotbal,dupa ce intreaga viata,nu se prea pasionase. Si mirat,odata,mi-am luat inima intre dinti si l-am intrebat de unde i-a pornit damblaua sportiva.Cica,mi-a raspuns,dupa ce l-a citit pe Camil Petrescu.N-am inteles nici acum de ce,poate fiindca nu l-am citit pe C.P. Asa ca, daca m-ai scrii cateva posturi sportive,poate incepe sa se prinda ceva si de mine. Ca niscaiva talente ai la scriitura,pacat ca ai o limba scrisa spurcata.
Cu adanci sentimente.

aristide spunea...

Cititorii noștri este m-ai destepti ca ai lor!?

Anonim spunea...

Amiable post and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Say thank you you for your information.